Bloomberg: Η ελληνική τραγωδία ακόμα περιμένει την τελευταία της πράξη - newskamatero

Breaking

Bloomberg: Η ελληνική τραγωδία ακόμα περιμένει την τελευταία της πράξη


Αν και υπάρχει θετικό momentum, απουσιάζει από την Ελλάδα το κομβικό στοιχείο των επενδύσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο

«Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική της τραγωδία περιμένει ακόμα την τελευταία της πράξη», αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι α
«Αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος παραμένει υψηλό σε μία χώρα όπου η ανεργία είναι ακόμα στο απογοητευτικό 21%, ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια πτώσης. Για να πέσει αυτό το ποσοστό κάτω από το 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις που θα αναπτυχθούν κατά μέσο όρο κατά 8% τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας, Νικόλαο Μαγγίνα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Δεν μπορείς να έχεις διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις», δηλώνει ο Ν. Μαγγίνας στο Bloomberg. «Μέχρι τώρα η αύξηση της απασχόλησης ήταν σε τομείς με έμφαση στο εργατικό δυναμικό, χαμηλών προσόντων, όπως ο τουρισμός, που δε βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Αλλά αυτό ήταν το εύκολο μέρος και τώρα πρέπει η έμφαση να είναι στο κεφάλαιο».
Το Bloomberg παρατηρεί ότι, παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη σταθερότητα της Ελλάδας, που θα ανοίξει τις θύρες των επενδύσεων, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις που να υποστηρίζουν αυτό το αφήγημα. Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε για ενδέκατο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο και ο τομέας της μεταποίησης βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα σε υψηλό 9 ετών, ενώ ακόμα και οι λιανικές πωλήσεις σημειώνουν άνοδο, οι παλινωδίες αναφορικά με σημαντικές αποκρατικοποιήσεις «πλήττουν τις προσπάθειες του Τσίπρα να παρουσιάσει τη βελτίωση ως την αυγή ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει το άρθρο, και αναφέρεται στις περιπτώσεις της Eldorado Gold και του Ελληνικού.
«Οι επενδύσεις είναι το στοιχείο της ανάπτυξης που είναι πιο ευάλωτο στην αβεβαιότητα», παρατηρεί ο Ν. Μαγγίνας. «Υπάρχουν πολλές αναβαλλόμενες επενδύσεις από το 2015 και το 2016 στην ουρά που μπορούν να δώσουν μία ανάκαμψη. Το δύσκολο κομμάτι είναι να το διατηρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.