Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και πρόστιμα αποδείξεις και POS - newskamatero

Breaking

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και πρόστιμα αποδείξεις και POS


Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ με εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό φόρο φέτος και το 2018, επιβολή προστίμων από 500 - 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων και στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο που κατατέθηκε κατατέθηκε στην βουλή. 
Μεταξύ άλλων, θα επιβάλλεται πλέον πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.
Με διάταξη του 2015 τα πρόστιμα υπολογίζονταν ως ποσοστό του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στο δημόσιο, με συνέπεια να μην προκύπτει κόστος πχ για μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς ή να καθίσταται δυσχερής και μαχητός ο υπολογισμός του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ' Κατηγορίας) το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 1000 ευρώ ανά έλεγχο.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για αγαθά ή υπηρεσίες αξίας άνω των 500 ευρώ, θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση.

Για τον φόρο ακινήτων αναφέρονται τα εξής:
Τροποποιούνται διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη φορολόγηση ακινήτων στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Παύει, να είναι υποκείμενο του ΕΝ.Φ.Ι.Α ο σύνδικος της πτώχευσης, για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Παραμένει, ωστόσο, η υποχρέωση αυτού για υποβολή της δήλωσης ακινήτων για λογαριασμό όμως του πτωχού, (σήμερα, η υποχρέωση αυτή υφίσταται για λογαριασμό του συνδίκου πτώχευσης).

β. Δεν συνυπολογίζεται και για τα έτη 2017 και 2018 (ίσχυε ειδικά για το έτος 2016) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματική ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

γ. Προβλέπεται ότι, το σχετικό πιστοποιητικό που αφορά ακίνητο πτωχού, χορηγείται στον σύνδικο, εφόσον το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α και Φ.Α.Π. και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τους εν λόγω φόρους για το οριζόμενο χρονικό διάστημα.

δ. Χορηγείται ένα ενιαίο πιστοποιητικό για το σύνολο των ακινήτων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή/και Φ.Α.Π. εφόσον με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας φυσικού ή νομικού προσώπου και το συνολικά οφειλόμενο ποσό κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από το συμβολαιογράφο μέσα στην προθεσμία των τριών (3) εργασίμων ημερών.
ε. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν από 1-1-2017.    (άρθρο 13)

7.    Διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων της απαλλαγής από το φόρο για την αιτία θανάτου απόκτηση πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβάνοντας: τους υπηκόους των χωρών του Ε.Ο.Χ το σύνολο των Ελλήνων και πολιτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος ή μη.    (άρθρο 14)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.